Overwin jouw mid-career twijfels
Het is fijn om te weten wat je kunt verwachten als je op je werk aankomt. Een routine hebben op de werkplek wordt zelfs als gunstig beschouwd voor de productiviteit van het bedrijf en het stressniveau van het personeel. Maar wat als die routine begint te voelen als een ratrace? Betrap je jezelf erop dat je je afvraagt of je echt gelukkig bent met je baan en de flow van je carrière? Schreeuwt je onderbuikgevoel tegen je dat je baan je geen voldoening meer geeft? Een laag energieniveau, schrik hebben om aan de werkdag te beginnen, je gedachten niet bij het werk kunnen houden… het zijn allemaal ingrediënten die wijzen op twijfel in het midden van je carrière. Hou er rekening mee dat het niet ongebruikelijk is dat mid-career professionals het gevoel hebben dat ze op de verkeerde plek zitten.
Het ervaren van mid-career twijfel – of zelfs een mid-career crisis – is zwaar. Erkennen dat de aanvankelijke opwinding van een helder en veelbelovend carrièrepad langzaam vervaagt naarmate je evolueert in je job, kan verlammend aanvoelen. De rusteloosheid die gepaard gaat met deze professionele ontevredenheid kan ervoor zorgen dat je ook al het andere in je leven in twijfel trekt. We brengen een groot deel van ons leven op het werk door, dus het is geen verrassing dat onze carrière onze algemene stemming beïnvloedt. Maak je geen zorgen, twijfels en crisissen kunnen worden overwonnen. Je hoeft het stuur niet per se om te slaan om je weer jezelf te voelen, maar als dat is wat je nodig hebt, dan moet je springen!
Hoe kun je dit overwinnen?
Om dit ongemak te overwinnen, moet je erachter komen waar precies het schoentje wringt. Is het je job zelf die je aan het twijfelen brengt of is het de organisatie als geheel die niet meer bij je past? Doe wat introspectie om de belangrijkste factoren te identificeren die jou een slecht gevoel geven.
Als het je functie zelf is die je aan het twijfelen brengt, is het misschien een goed idee om eens eerlijk te praten met je werkgever. Misschien is een ander werkschema of een verandering van kantooromgeving al voldoende om je carrière weer wat pit te geven. Nieuwe doelen hebben om naar te streven of omringd worden door een ander team, kunnen al de verademing zijn waar je naar verlangt.
Een andere mogelijke remedie is om te schakelen binnen het bedrijf waar je werkt. Je zou kunnen solliciteren naar een open plek of een switch maken in je huidige takenpakket. Je werkgever zou het waarschijnlijk niet leuk vinden om je te zien vertrekken, dus het is goed voor jullie beiden om een gemeenschappelijke basis te vinden.
Er is ook de mogelijkheid om met een nieuwe blik naar je functie te kijken: je hebt zeker een impact op de mensen met wie je werkt en de mensen voor wie je werkt. Vraag hen waarom jouw functie de moeite waard is, dat kan de vonk weer aanwakkeren om te blijven doen wat je doet.
Wanneer moet je toch vertrekken?
Als de oorzaak van je twijfel de organisatie blijkt te zijn waar je werkt, zullen de bovenstaande tips waarschijnlijk niet werken. Culturele fit is cruciaal voor een langdurig loopbaanpartnerschap. Als je het niet eens bent met de missie en waarden van het bedrijf waarvoor je werkt, is de kans klein dat je enige voldoening uit je werk haalt. Je job opzeggen is een grote stap, vooral als er andere factoren in het spel zijn, zoals het financiële risico dat zich kan voordoen of hoe buitenstaanders je zouden zien. Een job hebben die je niet haat, zal je geluk echter aanzienlijk vergroten. Neem de tijd om erachter te komen wat je echt wil qua carrière. Bouw verder op de vaardigheden die je in je huidige functie hebt verworven en concentreer je op je sterke punten en interesses. Waarschijnlijk heb je nu een beter beeld van wie je bent en wat je wilt in het leven dan toen je als pas afgestudeerde op de arbeidsmarkt kwam. Gebruik die inzichten om je eigen geluk na te jagen, ook al kan het intimiderend zijn.
Als je ergens in vast zit, geeft dat niet meteen het beste gevoel van de wereld, maar twijfelen aan je carrière hoeft niet per se slecht te zijn. Een job doen heeft een leercurve en als je eenmaal een bepaalde fase bent ingegaan, moet je erachter komen of je werkvisie nog steeds overeenkomt met je visie op het leven. Bovenstaande tips kunnen ervoor zorgen dat je je weer professioneel tevreden voelt. Als dat niet het geval is, is het beter om opnieuw te evalueren en de sprong naar een ander carrièrepad te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Leer je sterke punten, interesses en carrièredrijfveren kennen via onze online tool voor loopbaanoriëntatie. Maak een gratis account aan op mycareercompanion.com, vul de vragenlijsten in en krijg een overzicht van je professionele profiel! Heb je al een account? Update je myCareerCompass door de vragenlijsten nog eens opnieuw in te vullen. Vergeet niet het vakje aan te vinken waarmee je aangeeft dat je gecontacteerd wil worden voor vacatures die bij jouw profiel passen!