Terug naar overzicht

Hoe myCareerCompanion Ivana’s carrièregids werd

20 december 2020

Ivana is een studente Meertalige Bedrijfscommunicatie aan de UGent. Na haar master in Filosofie, begon ze vorig jaar gemotiveerd aan haar tweede master. Ze splitste deze MaNaMa op in 2 jaar, aangezien ze haar studies combineert met een voltijdse job. Ze zal in 2021 afstuderen na zeven succesvolle studiejaren én met twee masters op zak. Als je haar vrijwilligerswerk bij het dierenasiel, vogelopvangcentrum en Natuurpunt bekijkt, had ze net zo goed dierengeneeskunde kunnen studeren… Maar dierenarts worden, is niet haar ambitie. Wat dan wel echt bij haar past, wist Ivana niet en daarom maakte ze een profiel aan op myCareerCompanion.

 

  • Hoe en in welke mate heeft myCareerCompanion jouw verwachtingen ingelost?

Tijdens mijn tweede master kwam ik in contact met myCareerCompanion, één van de structurele partners binnen onze opleiding Meertalige Bedrijfscommunicatie. Zodra ik hoorde van dit carrière coaching platform, wilde ik meteen zelf ontdekken welke jobs en bedrijfsculturen bij mij zouden passen. Aangezien ik in het tweede semester een stage zal doen, hoopte ik te ontdekken welke organisaties en stagefuncties iets voor mij zouden zijn.

  • Laat ons even teruggaan naar de aanmaak van jouw myCareerCompass profiel. Hoe was jouw ervaring bij het doorlopen van de 5 vragenlijsten en het resultaat ervan?

Toen ik de verschillende vragenlijsten doorliep, viel het mij meteen op hoe leuk deze ontworpen waren: interactief en afwisselend. De tijd vloog om! Bij het lezen van de resultaten was ik soms ook verbaasd om te zien hoe correct de resultaten waren. Zo heb ik bijvoorbeeld nergens aangegeven dat ik vroeger Drama en Woord deed aan het Conservatorium, en kwam ‘performing’ toch als één van mijn sterktes naar boven. Ik was aangenaam verrast en begon hierdoor na te denken hoe ik dit eventueel professioneel kan gebruiken. myCareerCompass leert mij ook de ‘taal’ die op de arbeidsmarkt gangbaar is. Zo besefte ik dat ik bepaalde eigenschappen van mijzelf nooit op ten volle gewaardeerd hebt, maar dat deze net wel heel interessant kunnen zijn voor een werkgever. Ik heb bijvoorbeeld graag dat ik weet wat er van mijn verwacht wordt en dat er een duidelijke structuur is. In het platform wordt dit als ‘conventioneel’ omschreven: dat ik graag georganiseerd werk en respect heb voor autoriteit. Dit klinkt voor positiever en in de toekomst zal ik dit dan ook zeker anders verwoorden!

  • Kon je jezelf terugvinden bij jouw ideale bedrijfscultuur en voorgestelde droomjobs? Had je dit verwacht of zaten er toch enkele eye-openers bij?

De resultaten waren zeker verrassend, in de positieve zin van het woord. Tussen de voorgestelde droomjobs stonden functies waar ik nooit eerder van gehoord had. Andere functieomschrijvingen herkende ik, maar besefte ik niet dat die bij de vermelde functietitel pasten. Gezien de komende stage-zoektocht, was ik heel benieuwd naar de ideale bedrijfscultuur voor mij! Ik had er zelf niet bij stilgestaan dat een omgeving zo bepalend kan zijn, en wist ook niet dat je bedrijven kunt indelen volgens bedrijfscultuur. Dankzij myCareerCompanion, ontdekte ik dat ik mij thuis voel in een intern georiënteerde organisatie waar de focus ligt op teamwerk. Als ik dit vergelijk met mijn studentenjobs herken ik dit helemaal – maar ik had er voordien nooit op deze manier over nagedacht. Ik kan nu wel begrijpen waarom ik me beter voelde in sommige vakantiejobs en minder goed in andere omgevingen.

  • Zal myCareerCompass je helpen in de zoektocht naar een stageplaats?

Zonder twijfel! Het belang van een passende bedrijfscultuur hou ik vast en zeker in het achterhoofd. Als ik tijdens sollicitaties de vraag krijg “Wat wil je juist doen binnen communicatie?” weet ik nu precies wat ik kan antwoorden, dankzij de functietitels, taken en verantwoordelijkheden die myCareerCompass toont.

  • myCareerCompanion heeft naast myCareerCompass ook een myCourses gedeelte. Wat vind je van het huidig aanbod van cursussen die je hier momenteel kan terugvinden?

Een uitgebreid en interessant aanbod, zonder twijfel. Ik heb ‘Discover yourself’ online gevolgd, en kon daardoor myCareerCompass beter interpreteren en begrijpen. ‘The power of pitching’ heb ik bekeken en ik was enorm verrast door de inhoud. Ik dacht dat pitching enkel gebruikt werd om een product voor te stellen. Nu besef ik dat ik dit constant doe: aan de telefoon, tijdens events, zelfs aan het begin van dit interview… Dankzij de course weet ik beter hoe ik dat vanaf nu kan aanpakken, er waren een aantal echt interessante tips en tricks. Op mijn to do lijstje staat de course ‘Become a LinkedIn pro’, ik wil graag werk maken van een sterk LinkedIn-profiel en kan alle tips gebruiken!

  • Om af te sluiten, wat betekent myCareerCompanion nu voor jou en hoe zal jij er in de toekomst nog gebruik van willen maken?

Ik heb mij voorgenomen om tijdens de kerstvakantie de verschillende courses te volgen. De topics spraken mij meteen aan, maar ik zal er mijn tijd voor moeten nemen. Daarnaast wil ik aan het einde van mijn studies graag nog eens enkele vragenlijsten opnieuw doorlopen, omdat ik vermoedelijk na mijn stage en na mijn opleiding op een andere manier naar mezelf zal kijken, o.a. naar mijn vaardigheden en naar de dingen die mij energie geven.

 

Ook zin gekregen om een myCareerCompanion account aan te maken? Klik hier.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.